Brandduur kaarsen wisselt

 

Je hebt vast ook gemerkt dat het ene kaarsje langer brandt dan een ander. Waarom bestaan degelijke variëteiten tussen allerlei kaarsen? Ik ben dieper op het onderwerp ingegaan. Het verschil van het branduur heeft te maken met veel factoren.

 

De lont

De lont speelt een grote rol. De lonten zijn meestal rollen met lange gevlochten katoen, en als die niet met een constante kwaliteit of juiste spanning op de rol zitten, kunnen er onregelmatigheden ontstaan. Ook een verkeerde manier van opslag veroorzaakt vochtige of vuile lont. Daarom krijg je soms een te kleine of juist een grote vlam door de lont.

Verschillende soorten kaarsen hebben ook andere soorten lonten nodig. Een bredere kaars heeft een grotere lont nodig om het kaarsvet aan de rand te kunnen smelten. Een kaars voor buiten moet tegen een beetje wind kunnen, en dus een dikkere lont. In deze gevallen krijg je een grotere vlam, en verbruikt de kaars meer kaarsvet.

 

Fabricageproces

 

 

Het fabricageproces dan? Het ligt mogelijk dat aan de kwaliteit van de grondstoffen (bijvoorbeeld paraffine en stearine) of de temperatuur van het kaarsvet tijdens de productie. Bij geperste kaarsen (de witte kaars) blijft er lucht in het product. Maar bij ambachtelijke gegoten kaarsen (waaronder de gele fralet kaars) en gedompelde kaarsen is dat niet het geval. Dat verklaart waarom de gegoten kaars langer brandt dan een geperste kaars. Op de beelden boven kun je het verschillen van het kaarsvet aan de binnenkant zien.

 

 

 

Bovendien bij koud kaarsvet wordt de kaarsen korrelig, of “rustiek” en levert een heet gegoten kaars glanzige kaarsen op. Op beeld drie zie je een randje rond de kaars. Het komt door dat het een onder hoge druk geperste kaars is, waarbij de buitenste rand gesmolten is geweest. Een soort van hybride kaars dus.

 

 

Omstandigheden

Ten slotte kunnen de omstandigheden van invloed zijn. Zoals de omgevingstemperatuur, de afstand tussen kaarsen, weer en wind enz. Wil je meer tips om je kaarsen langer of veiliger laten branden, of gegoten kaarsen kopen? Kijk op www.fralet.nl.

 

 

 

Dit artikel is geschreven door Xiangju Zou. Oprichter van Fralet.nl, ambachtelijke en duurzame kaarsen webshop.

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.